Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

3. 9. 2012

Aktualizace programů snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší ve Zlínském kraji

Aktualizace programů snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší ve Zlínském kraji

V rámci projektu ClimactRegions byla vypracována aktualizace Programu snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší ve Zlínském kraji (dále Program). T


ento strategický dokument schválený Radou Zlínského kraje 20.srpna 2012 vyhodnocuje současnou situaci a vývoj v oblasti ochrany ovzduší ve Zlínském kraji (množství emisí, nové technologie, změny legislativy).
V období platnosti předchozí verze Programu bylo dosaženo stanovených limitů pro vybrané škodliviny (SO2, NOx) nicméně stále dochází k překračování limitů některých nebezpečných látek (např. prachových částic PM10). Současně dochází ke změně rozložení emisí, kdy střední a velké zdroje znečištění ztrácejí na významu a naopak malé zdroje (doprava, domácnosti) se stávají významnými producenty znečištění ovzduší. Především lokální topeniště pro vytápění domácností produkují ve starších neefektivních kotlích značné množství tuhých prachových částic doplněných rakovinotvornými sloučeninami vznikajícími při domácím spalování odpadů.

Díky zkušenostem získaným v mezinárodním projektu ClimactRegions byl Program doplněn Akčním plánem obsahujícím konkrétní opatření v jednotlivých oblastech (doprava, průmysl, lokální topeniště,…), s cílem snížit na území Zlínského kraje emise škodlivin a skleníkových plynů.

Dokumenty ke stažení:
Aktualizace programů snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší ve Zlínském kraji
Akční plán k programu snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší ve Zlínském kraji