Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

6. 1. 2012

Čím budeme topit?

Čím budeme topit?

Jednání proběhlo ve středu 21. prosince 2011 v budově Krajského úřadu ve Zlíně. 


Otázkami Čím budeme topit? Čím nahradíme hnědé uhlí, pokud zůstanou zachovány těžební limity? Co s komunálním odpadem, kterého stále přibývá? se zabývají také obce a provozovatelé systémů centrálního zásobování teplem (CZT) ve Zlínském kraji. Jedním z řešení je zvýšit energetické využívání komunálního odpadu, jehož skládkování bude novou legislativou silně omezeno. Problémem je malá vzájemná informovanost mezi zástupci sektoru energetiky a odpadového hospodářství na území Zlínského kraje, proto Energetická agentura Zlínského kraje (EAZK) uspořádala v rámci evropského projektu ClimactRegions pracovní setkání zástupců krajského úřadu, měst Zlín, Otrokovic a Vsetína, provozovatelů CZT a společností zabývajících se sběrem a zpracováním komunálního odpadu.

 

Na úvod představila ředitelka EAZK Miroslava Knotková projekt ClimactRegions a možnosti jeho aplikace při vypracování studie energetického využití odpadů na území našeho kraje. V následující diskusi jednotliví účastníci prezentovali své problémy a plány na další rozvoj svých organizací včetně možnosti zapojení se do tvorby výše zmíněné studie.
Výsledkem jednání bylo vytvoření pracovní skupiny pro zpracování Studie energetického využití odpadů, která se v první fázi zaměří na aglomeraci Zlín – Otrokovice a v případě potřeby bude rozšířena také na město Vsetín a dalšízájemce ze Zlínského kraje. Studie bude hrazena z prostředků EU z programu Climact.