Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

2. 7. 2019

Příklady alternativních způsobů financování energetických projektů v Judenburgu

Příklady alternativních způsobů financování energetických projektů v Judenburgu

Město Judenburg je jedním z rakouských environmentálních průkopníků s vlastním oddělením od roku 1986 a první energetickou a dopravní koncepcí ze začátku devadesátých let minulého století. Město se zapojilo do iniciativy Climate Alliance v roce 1992 a European Energy Award Programme e5 v roce 2006.


V roce 2011 se Judenburg připojil k Paktu starostů a v roce 2012 zpracoval jeden z prvních rakouských udržitelných energetických akčních plánů. Město je na dobré cestě k dosažení snížení skleníkových emisí o 28 % ve srovnání s rokem 1990, hlavně díky rozšíření centrálního zdroje tepla na biomasu a energeticky efektivním opatřením ve veřejných budovách.

V rámci projektu BOOSTEE-CE jsme u města Judenburg zmapovali 2 příklady dobré praxe na financování energeticky efektivních projektů, které mohou být inspirací ostatním regionům po celé Evropě.

Prvním z nich je Soustava dálkového vytápění na bázi odpadního tepla z papírny Zellstoff Pöls AG. Jedná se o projekt infrastruktury pro rozvoj tepla, který spojuje města a obchodní a průmyslové parky v regionu. Města, obchodní a průmyslové parky jsou obsluhovány prostřednictvím ESCO, které přebírá teplo z tepelné infrastruktury a distribuuje teplo zákazníkům.