Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

1. 10. 2012

Projekt ENERGOCOACHING

Projekt ENERGOCOACHING

Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. je vedoucím partnerem projektu Energocoaching česko – slovenského prihraničia zaměřeným na posílení přeshraniční spolupráce při vytvoření společného informačního systému určeného široké veřejnosti, umožňující přístup k informacím o ekologicky šetrných technologiích ve stavebnictví, obnovitelných zdrojích energie a příkladech dobré praxe na ochranu krajiny a přírody, které jsou v pohraničí realizovány nebo by bylo vhodné je realizovat pro zachování a zlepšení životního prostředí pro další generace.


 V rámci projektu bude zakoupena v roce 2013 termovizní kamera pro posuzování tepelně technických vlastností budov a kvality topných systémů.

Projekt je podpořený v rámci Operačního programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013 na základě smlouvy číslo Z 2242032001801 o poskytnutí finančního příspěvku. EAZK je vedoucím partnerem (VP) projektu a hlavním přeshraničním partnerem (HCP)projektu je Eko-Centrum, o.z. Oravský Podzámok, organizace podobná EAZK pracující pro obce. Projekt byl zahájen 1.10.2012 a bude končit 28.2.2015.


Aktivity projektu:
1) Vytvoření webové aplikace pro zveřejnění informací o stávajících příkladech dobré praxe na ochranu přírody a krajiny v pohraničí – EAZK vytvoří na své webové stránce přehlednou databázi existujících příkladů dobré praxe z oblasti stavebnictví a zdrojů energie. Webový portál bude pravidelně doplňován novými daty, fotografiemi a popisem zajímavých instalací. Databázi, kterou bude EAZK pro webový portál využívat, bude používána i pro statistické sledování rozvoje jednotlivých obnovitelných zdrojů energie, nízkoenergetických, pasivních a nulových domů.

2) Organizace mezinárodní konference na propagaci daného projektu a zapojení všech zájmových a cílových skupin. Vedoucí partner v rámci této aktivity připraví konferenci, na které představí společný projekt a jeho hlavní cíl. Na konferenci budou pozvaní specialisti z oblasti energetiky, architektury a technického zabezpečení budov. Kromě specialistů se konference zúčastní i zástupci projektových partnerů, starostové, úředníci stavebních úřadů a investiční technici z města a obcí a média, které projeví zájem o konferenci. Na této aktivitě se bude podílet i hlavní přeshraniční partner, Eko-Centrum, o.z., který bude v této oblasti čerpat poznatky a zkušenosti z praxe od VP.

3) Zajištění informací a kompletních popisů jednotlivých příkladů dobré praxe na obou stranách společné hranice. Vedoucí partner, v rámci svých interních zdrojů a za pomocí termokamery, zajistí databázi informací a popis, včetně fotografií, příkladů dobré praxe na české části hranice. Eko-Centrum, o.z. zajistí informace a popisy příkladů dobré praxe na Slovenské straně. Půjde o zviditelnění dobrých, pozitivních i negativních přístupů v problematice ochrany životního prostředí, vzdělávání a udržitelného rozvoje, kde budou moci najít zájemci inspiraci pro realizaci svých plánů a myšlenek. Tyto příklady vystaví oba partneři na svých webových stránkách i na společné webové aplikaci a budou garantovat jejich aktuálnost pro zveřejnění.

4) Vytvoření naučných stezek pro žáky základních škol, středních škol, profesní a zájmové skupiny včetně popisu jednotlivých prezentovaných projektů, jejich výstupy a výsledky na obou stranách společné hranice. Na základě získaných informací a vytvoření databáze energeticky efektivních staveb a alternativních zdrojů energie bude jednotlivým cílovým skupinám nabídnuta osvěta prostřednictvím různé dimenzovaných naučných tras podle věku, projeveného zájmu o technologii a podobně, na kterých se mohou zúčastnit a fyzicky přijít do kontaktu s technologií, případně stavebním materiálem. Tyto materiály budou publikovány v digitálním obsahu na webových portálech obou partnerů jako produktová nabídka jednodenních i dvoudenních exkurze. Projekt má ambice rozšířit tyto informace i na regionální organizace, školy a vzdělávací instituce. Zkušenosti EAZK ukazují na to, že nejvíce pozitivních příkladů se rozšiřuje prostřednictvím žáků a mládeže, kteří jsou ochotni tyto znalosti dále předávat.

5) Grafický návrh a tvorba čtvrtletních zpravodajů. Během aktivity vedoucí partner v součinnosti s hlavním přeshraničním partnerem navrhne grafický design a obsah periodicky vycházejících zpravodajů. V těchto zpravodajích budou dominovat články srozumitelné občanům zaměřené na obnovitelné zdroje energie, udržitelný rozvoj, studie a porovnání různých energetických systémů, architekturu, novinky z oblastí stavebnictví a energetického auditu a hodnocení stavebních konstrukcí. Na termovizních snímcích, které budou pořizovány experty obou partnerů, budou ukazovány dobré i špatné příklady z praxe při modernizaci, stavbě, zateplování a řešení různých defekty konstrukcí a technologií. Tyto články budou sestavovat pracovníci VP s experty na straně Eko-Centra, o.z., v součinnosti s profesionály z dotčených oblastí. Jejich distribuce bude prostřednictvím emailů, newsletterů, bezplatně rozdaných letáků.

6) Průběžná aktualizace informací na webovém portálu během trvání projektu. Každý z partnerů bude vyvíjet zvýšenou pozornost a klást důraz na to, aby se na webových stránkách obou partnerů zobrazovaly co nejnovější a nejčerstvější informace ohledně vzdělávání lidí v oblasti energetiky a architektury. Je jejich společnou prioritou, aby stránky byly živé a pravidelně přinášely co nejvíce zajímavých informací a šířily tak osvětu v přeshraničním regionu. Kromě webových portálů dojde k jejich zveřejnění výstupů projektu prostřednictvím periodicky vydávaného zpravodaje a reklamy v regionálních médiích.

7) Překlad materiálů do anglického jazyka pro propagaci této problematiky v zahraničí. Snahou vedoucího partnera je rozšířit povědomí o společném projektu i mimo území České a Slovenské republiky.

8) Organizace závěrečné mezinárodní konference na propagaci daného projektu. EAZK připraví konferenci, na níž představí výstupy projektu, zhodnotí realizaci projektu, jeho přímý dopad na obyvatele a přenos know-how od Energetické agentury Zlínského kraje. Na konferenci budou pozváni specialisté z oblasti energetiky, architektury a technického zabezpečení budov. Kromě specialistů se konference zúčastní i zástupci projektových partnerů, municipalit a média, které projeví zájem o konferenci. Aktivitu bude zastřešovat HCP, ale na její zvládnutí a zorganizování se bude spolupodílet i vedoucí partner EAZK.

9) Vytvoření týmu specialistů na Energocoaching a jeho chod. Hlavní přeshraniční partner zaměstná dva experty, kteří budou mít za úkol poskytování fundovaných informací návštěvníkům, kteří si přijdou pro bezplatné rady z oblasti energetiky, architektury a technického zabezpečení budov. Rovněž se budou spolupodílet na vytváření databází, aktualizaci všech produktů a jejich zveřejnění, na tvorbě čtvrtletních zpravodajů apod. Expert na energetiku a expert na architekturu budou úzce spolupracovat i s vedoucím partnerem