Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

6. 3. 2020

Dotace pro vlastníky rodinných domů

Nová Zelená úsporám Průběžná výzva do konce roku 2021 na zateplení rodinných domů, výstavbu pasivních rodinných domů a další OZE, maximální dotace 50 %. Novinky v roce 2017 – u nových budov v pasivním standartu lze získat i podporu na výstavbu zelených střech 500 Kč/m2 půdorysné plochy a podporu na využití tepla z odpadní vody 5000 Kč na jeden decentrální systém v RD (max. 15 000 Kč). Stručný přehled možných dotací ZDE. Seznam energetických specialistů zde a projektantů najdete zde (ČKAIT) a zde (ČKA). Ukázky nízkoenergetických a pasivních domů ZDE.


  • Kotlíková dotace III- Příjem žádostí probíhal v říjnu 2019, a to pouze elektronicky. Předmětem podpory byla výměna stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový kotel na pevná paliva – výhradně biomasu nebo za tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel. Maximální výše dotace byla 75 % na plynový kotel a 80 % na kotel na biomasu a tepelné čerpadla. Seznam schválených žádostí ZDE.
  • Dešťovka II – Zahájení elektronického příjmu žádostí bylo 7.9.2017, způsobilé náklady lze uplatnit maximálně 12 měsíců před podáním žádosti, udržitelnost projektu je 5 let, týká se úsporných opatření na hospodaření s dešťovou vodou, minimální objem nádrže 2 m3, kalkulačka pro výpočet nádrže zde, dotace až 105 000 Kč a maximálně 50 % z uznatelných nákladů, přehled opatření a dotace zde. Celková alokace je 240 mil. Kč.