Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

22. 6. 2012

Mikroklimatické podmínky na pracovištích

Mikroklimatické podmínky na pracovišti jsou upraveny nařízením vlády č. 361/2007 Sb., které bylo novelizováno nařízením vlády č. 68/2010 Sb. a č. 93/2012 Sb, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Pro výukové prostory školských zařízení platí jiná legislativní úprava.


 Základní informace jsou k dispozici ve stručném výtahu z tohoto nařízení .

 

V souvislosti s energetickou náročností jsou významné především části tohoto nařízení vztahující se k § 3 – Hodnocení zátěže teplem, § 41 – Větrání pracovišť, § 42 – Nucené větrání, § 45 – Osvětlení pracoviště, § 46 – Světlá výška prostor určených pro práci, § 47 – Objemový prostor, § 48 – Rozměry podlahové plochy a Příloha č. 1 tohoto nařízení. Vybrané stati jsou ke stažení zde. Celá vyhláška včetně všech novelizací je k nahlédnutí na těchto www stránkách.

http://www.tzb-info.cz/pravni-predpisy/narizeni-vlady-c-361-2007-sb-kterym-se-stanovi-podminky-ochrany-zdravi-pri-praci .

Stanovení nejvyšších a nejnižších teplot je poměrně složité, protože se odvíjí od typu fyzické zátěže při práci. Jedná se o poměrně komplikovaný souhrn více faktorů – míry fyzické zátěže, celkové pracovní doby, délky přestávek, pohlaví, náhrad tekutin atd. Nejvyšší dovolená teplota na pracovišti se stanovuje podle typu práce. Popis jednotlivých kategorií je v tabulce č. 1 přílohy 1 tohoto nařízení.

Nejjednodušší je stanovení nejvyšších teplot pro kancelářské práce – třída 1A) mají stanoveno rozmezí teplot 20 – 27 °C. Toto rozmezí se však nevztahuje pro dny s vysokými teplotami, tzn. dny, kdy venkovní teplota překročí 27 °C. V tyto dny může teplota vnitřní teplota dosáhnout až 34 °C.

Pro klimatizované kancelářské prostory je stanoveno rozmezí teplot, ve kterých se má teplota pohybovat. Liší se dle typu činností a dle pracovního obleku. Pro prostory s dlouhým oblekem (typicky pánský oblek) je stanoveno rozmezí teplot na 21-23°C pro práce vyžadující vysokou pozornost. Pro místa, kde je povolen lehké vzdušné oblečení je teplota stanovena na 23,5 °C – 25,5 °C. Pro činnosti se středním stupněm pozornosti a ty ostatní platí rozmezí o 0,5°C širší.

Dále se posuzuje horizontální rozložení teplot v místnosti. Jsou stanoveny maximální hodnoty rozdílu teploty mezi hlavou a kotníky.

Aby bylo dosaženo vhodných teplot na pracovišti, je třeba při návrhu budov věnovat dostatečnou pozornost provedeným tepelně-technickým výpočtům, dimenzování chladících systémů, správnému větrání a stínění budovy.