Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

19. 8. 2012

Nástroje a manuály pro certifikační hodnocení veřejných budov CESBA

Nástroje a manuály pro certifikační hodnocení veřejných budov CESBA

Energetická agentura Zlínského kraje o.p.s. přeložila nástroje a manuály pro certifikační hodnocení veřejných budov CESBA (Common European Suistanable Building Assesment / Společné evropské hodnocení trvalé udržitelnosti budov).

 


Nástroje a manuály k aplikaci nástroje byly poskytnuty expertem vedoucího partnera projektu – NENA Network. Nástroj samotný vychází z certifikačního hodnocení Enerbuild. Ten byl porovnán s legislativou zůčastněných evropských zemí tak, aby stanovené mezní hodnoty byly v souladu s technickými normami ve stavebnictví v těchto zemích. Za Českou Republiku toto porovnání poskytla rovněž EAZK. Další drobné modifikace proběhly po expertním mítinku ve Wolfurtu (Voralberg, Rakousko) konaném v květnu letošního roku.

V současnosti  jsou k dispozici nástroje a manuály pro hodnocení novostaveb a rekonstrukcí budov bez památkové ochrany v českém jazyce. Hodnocení lze provádět jak ve fázi projektové přípravy, tak i po realizaci. Ke zhodnocení v předprojektové fázi je nutný kvalitně zpracovaný projekt pro stavební povolení doplněný detaily nebo prováděcí projekt. Právě to bude největší překážkou při hodnocení, protože většina staveb v České Republice je povolována i realizována pomocí dokumentace, která neodpovídá požadavkům vyhlášky 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb.

Pilotní hodnocení se bude provádět nejméně na 3 veřejných budovách v České Republice. Pokud chystáte projekt nebo realizaci veřejné budovy a máte zájem ji realizovat jako energeticky efektivní, zdraví nezávadnou, ekonomicky výhodnou a neškodící okolí a životnímu prostředí, potom se můžete na nás obrátit. Umíme Vám pomoci najít to nejlepší řešení i zajistit finanční podporu pro Váš záměr.

Nástroje a manuály v českém jazyce jsou ke stažení zde:

Hodnotící nástroj CESBA pro novostavby

Manuál hodnocení CESBA pro novostavby

Hodnotící nástroj CESBA pro rekonstrukce bez památkové ochrany

Manuál hodnocení CESBA pro rekonstrukce bez památkové ochrany