Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

5. 12. 2014

Tisková zpráva z mezinárodní konference „Skládkování jako nejhorší způsob ukládání odpadu“

Tisková zpráva z mezinárodní konference „Skládkování jako nejhorší způsob ukládání odpadu“

Velehrad se stal ve čtvrtek 4.12.2014 místem , kde se setkala stovka účastníků ze Zlínského kraje, Oravy a Opavy, a to na  mezinárodní  konferenci “ Skládkování jako nejhorší způsob ukládání odpadu”. 


Účastníci  diskutovali zejména nad otázkou, jak snížit množství komunálního odpadu ukládaného na skládky . Konference byla uspořádána na základě projektu  a finanční podpory Operačního programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013 a jejím organizatorem byla Energetická agentura Zlínského kraje.

 Cílem setkání bylo seznámit účastníky s připravovanou legislativou zakazující od roku 2024 ukládat směsný komunální a recyklovatelný odpad na skládky, přičemž už od příštího roku se změní zákon v souvislosti s ukládáním bioodpadů.

„Ve Zlínském kraji je nyní každým rokem na skládky ukládáno na 200 tisíc tun komunálního odpadu ročně, proto se tímto tématem zabýváme“ řekla  Miroslava Knotková z Energetické agentury Zlínského kraje.

„Starostové MAS  Buchlov si dali za cíl snížit nejen množství ukládaného komunálního odpadu, ale i obecní výdaje za skládkování“ , sdělila manažerka MAS Marta Polášková,„proto jsme rádi, že se tato konference koná právě v našem mikroregionu.“

Jak toho mohou docílit? K tomu jim i ostatním zájemcům dali rady odborníci na kompostování a třídění komunálního odpadu  z ČR a Slovenska.

Letáky jak správně třídit, ukázky třídících nádob, kompostérů a fermentorů , metody uplatněné v jednotlivých obcích např. Rymicích, Horní Lidči a Chocholnej Velčiciach vedly účastníky k zamyšlení a bohaté diskuzi.

Praktická část sympozia byla zaměřena na předvedení různých typů třídících nádob, kompostérů a bedýnek na odpad, které jsou vhodné do škol a kanceláří i na předvedení fermentoru pro likvidaci kuchyňského odpadu.

„Na jednání zastupitelstva se budeme v návaznosti na dnešní seminář zabývat závaznou vyhláškou obce O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů,“ nechal se slyšet starosta Tupes Oldřich Vávra.

Pozornost budou podle něj věnovat také nakládání se stavebním odpadem na území obce. Projednávat chce také vyhlášku o místních poplatcích za přepravu, třídění a odstraňování komunálních odpadů v Tupesích.

Co bude podporováno z dotačních programů a jaká bude strategie  v odpadovém hospodářství Zlínského kraje po omezení skládkování  komunálního odpadu, které je zákonem  naplánováno na rok 2024. To byly informace , které jednotlivé obce, ale i podnikatelé potřebují pro rozhodování o dalších investicích. Bude se odpad i energeticky využívat? To vše bylo diskutováno a bude dále projednáváno na dalších akcích pořádaných EAZK v roce 2015.

Prezentace z akce naleznete na www.eazk.cz/rubrika/skladkovani , kde se dočtete i více informací o projektu finančně podpořeného  z Operačního programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013.

Článek