Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

14. 2. 2018

Zdá se, že ve Zlínském kraji se budou alternativní pohony rozvíjet

Zdá se, že ve Zlínském kraji se budou alternativní pohony rozvíjet

Seminář „Čistá mobilita“, přilákal další padesátku zájemců z řad veřejného sektoru. Stát uvolnil 100 mil. Kč, o které si mohou žadatelé ze strany měst a obcí nebo jejich organizací požádat ve 21. Výzvě na Státním fondu životního prostředí. Žádosti lze podávat až do 27. 9. 2018. Dotace je určena na nákup elektromobilů a vozidel na stlačený zemní plyn (CNG).


Dotace je určena nejen na osobní automobily, ale i na motorky, tříkolky vhodné pro odpadové hospodářství, úklid veřejných prostranství a parků, minibusy a střední nákladní vozidla.  Bonusem je i 10 000 Kč na nákup až tří elektrokol k jednomu automobilu na alternativní pohon. Výše dotace je dána fixní částkou podle konkrétního typu pohonu a kategorie vozidla. Například pro malá auta do 2,5 tuny činí dotace na nákup elektromobilů 250 tisíc korun. U plug-in hybridů do 2,5 tuny 200 tisíc a u vozů na CNG a klasických hybridů 50 tisíc korun. V případě pořízení minibusu do 7,5 tuny může dotace dosáhnout až 1 milionu korun. Dotaci lze využít i na nákup vozů na operativní leasing.

Na semináři představili své vozy a zkušenosti s nimi i první vlastníci elektromobilů z řad měst. Starosta Valašského Meziříčí představil aktivity jeho úřadu od zavedení veřejné hromadné dopravy zdarma až po zkušenosti s výběrem a provozem městského elektromobilu Hyundai loniq elektro. Město Uherské Hradiště taktéž představilo tentýž vůz a prezentující se shodli na tom, že jízda elektromobilem je velmi příjemná a rychle se na ni zvyká. Obě města se snaží přispět hlavně ke snížení emisí z dopravy a zvýšit tak i atraktivitu jejich území.

Ředitel Uherskohradišťské nemocnice, a.s.  seznámil účastníky se svými zkušenostmi s provozem pěti kusů osobních vozů Octavia na CNG a rozvojem dalších aktivit nemocnice směrem ochraně životního prostředí. Jeden z vozů jezdí téměř denně do Prahy s plazmou a krví.  Vozy nám šetří významně provozní náklady.

Dále představili zástupci společností  innogy a ČEZ ESCO své portfolio služeb včetně nabídky výstavby nebo pronájmu plnících či dobíjecích stanic.

Různé druhy vozů a nabídky slev a operativního leasingu představil zástupce koncernu Volkswagen.  Současně také nové technologie od dobíjení pomocí rekuperace, chytré navigační systémy až po lehké kompozitní nádrže na CNG.

Všichni přednášející i účastníci se shodli na tom, že technologický vývoj nejen vozů, ale i obslužné infrastruktury jde velmi rychle dopředu, státní pobídka formou těchto dotací s kombinací dotací EU na výstavbu nabíjecích stanic tomuto rozvoji významně přispívá.

Výzva č. 21/2017: Vozidla na alternativní pohony ZDE

Prezentace:

innogy cnginnogy e-mobilita

Státní Fond životního prostředí

Nemocnice Uherské Hradiště

Město Valašské Meziříčí

ČEZ ESCO

Volkswagen ČR