Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

2. 2. 2021

Energetická agentura představila příklady dobré praxe v on-line přenosu

V rámci mezinárodního projektu LC DISTRICTS, realizovaného Energetickou agenturou Zlínského kraje, se uskutečnila online studijní návštěva Zlínského kraje. Zúčastnilo se jí 34 účastníků, včetně celého projektového konsorcia, jakož i dalších odborníků z partnerských regionů České republiky, Švédska, Itálie, Španělska a Chorvatska.


Na začátku setkání byl krátce představen Zlínský kraj a současnou situaci přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku popsal Jan Vidomus, energetický specialista Energetické agentury Zlínského kraje. Byly zmíněny také tři národní podpůrné programy, které by měly usnadnit přechod k nízkouhlíkové ekonomice: Operační program Životní prostředí 2014–2020, program Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace.

Následně byly Tomášem Perutkou (EAZK) představeny tři příklady dobré praxe ze Zlínského kraje.

Jako první to byl Akční energetický plán a plán financování energetické efektivity Zlínského kraje. Jedná se o programový dokument vypracovaný Energetickou agenturou Zlínského kraje. Vychází ze schválených strategických dokumentů Zlínského kraje pro oblast energetiky, životního prostředí a ochrany ovzduší. Dokument navazuje na aktuální aktivity Energetické agentury Zlínského kraje, definuje prioritní činnosti a aktuální potřeby, kterými se bude Energetická agentura Zlínského kraje v příštích pěti letech zabývat a přispívat tím ke zvyšování energetické účinnosti a prosazování nízkouhlíkových technologií ve Zlínském kraji.

Druhým představeným příkladem dobré praxe byla výstavba nové budovy požární stanice hasičského záchranného sboru Zlínského kraje v pasivním standardu. Její výstavba byla podpořena z OPŽP. Jedná se o první stanici v pasivním standardu v ČR a první veřejnou pasivní budovu ve Zlínském kraji a pilotní příklad pro další nové stanice profesionálních hasičů.

Třetím příkladem dobré praxe byl soubor opatření vedoucích ke snížení spotřeby tepla v nemocnici v Uherském Hradišti. Jedná se o soubor 8 investičních akcí včetně výstavby dvou nových nízkoenergetických budov, zateplení pěti stávajících budov, rekonstrukce centrální kotelny a rozvodů tepla v Uherskohradišťské nemocnici a instalace fotovoltaických panelů na dvě nové budovy s výkonem 99,9 kWp a příprava na rekuperaci v budově č. 14, včetně instalace další fotovoltaické elektrárny o výkonu 118 kWp na střechu této budovy.  Na většinu představených projektů zpracovávali konzultanti EAZK žádosti o investiční dotace, které byly získány z Operačního programu životní prostředí a podíleli se i na samotné realizaci, administraci projektů a vedení energetického managementu.

Na konci studijní návštěvy byl jako vždy prostor pro dotazy účastníků a sdílení zkušeností a následovala zajímavá diskuse nad přístupem k jednotlivým druhům projektů a nad výsledky a přínosy dlouhodobé spolupráce mezi jednotlivými aktéry.

Mnoho dalších informací k projektu LC DISTRICTS a dalším aktivitám EAZK je k dispozici na webu www.eazk.cz 

Ukázky příkladů praxe ke stažení:

  1. Energetický akční plán a plán financování energetické účinnosti ve Zlínském kraji 2020-2024
  2. Stanice Holešov - výstavba nové stanice
  3. Snížení spotřeby energie v nemocnici v Uherském Hradišti

LC DISTRICTS „snížení emisí v městských oblastech prostřednictvím zlepšení regionálních koncepcí" je projekt v rámci programu INTERREG EUROPE, financován Evropským fondem pro regionální rozvoj.

28. 1. 2021 Více informací: Ing. Miroslava Knotková ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.
Tř. Tomáše Bati 21, 761 90 Zlín tel. 577 043 940; mobil: 603 883 999 kancelář: Budova č. 22,dv. 212 e-mail: miroslava.knotkova@eazk.cz  www.eazk.cz