Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

22. 4. 2022

Praktická zkouška elektromobilů ve Slavičíně

Více než 80 zástupců veřejné správy mělo dne 21.4.2022 na Horním náměstí ve Slavičíně možnost se za krásného slunečného dne seznámit se současnou nabídkou osobních i užitkových elektrovozidel od různých automobilových značek a prakticky si i vyzkoušet jejich jízdní vlastnosti.


Nejvíce účastníci ocenili tichost a plynulost jízdy spojenou s nulovými místními emisemi. Ovšem nejen prakticky, ale i teoreticky ve velmi příjemných prostorách zámku Wichterle se pak mohli účastníci seznámit s vhodnými příklady uplatnění elektromobility. Následně zástupce Ministerstva životního prostředí ČR Mgr. Kepka seznámil přítomné s dotacemi na elektromobily a taktéž bylo možné přebrat zkušenosti od stávajících vlastníků elektromobilů. Prezentovali se také zástupci jednotlivých automobilek (Hyundai, Ford, Kia, VW, Škoda, Peugeot, Toyota, Fiat, Lexus) i výrobci elektrických užitkových vozů a regionální výrobci nabíjecích stanic (TDV-Technická výroba a.s. Rokytnice a INCHANET s.r.o. Rožnov pod Radhoštěm) pro elektromobily. Ing. Vidomus za pořadatele, Energetickou agenturu Zlínského kraje, o.p.s., seznámil přítomné s možností využití dotace na samostatné fotovoltaiky nebo i doplněné baterií pro fyzické i právnické osoby, které by vhodně doplnily stávající domy a byly by využity k nabíjení elektromobilů, ale taky ke snížení nakupovaného množství elektřiny. Zvýšení energetické soběstačnosti a snížení množství fosilních paliv v našem kraje podpořil ve svém projevu i statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub.

Cílem akce bylo hlavně umožnit pracovníkům krajských organizací sociálních služeb vyzkoušet tato vozidla, neboť 5 kusů vozů bude pro tyto organizace (Sociální služby Vsetín a Centrum Áčko) podpořeno 95% dotací z Programu IROP. Elektromobilita pro tyto pracovníky pohybující se převážně v městském prostředí je velmi výhodná. Jednak nahradí dosavadní 15 až 22 let stará vozidla se spalovacími motory, ale hlavně sníží místní emise, uspoří zmíněné pohonné hmoty, oleje a náklady za opravy starých aut.

Kvůli rostoucím cenám elektřiny a plynu je potřeba více rozvíjet nové technologie, a hlavně obnovitelné zdroje energie. Zlínský kraj již nyní disponuje fotovoltaickými panely na výrobu elektřiny na 2 střechách Uherskohradišťské nemocnice, dále na depozitáři muzea v Otrokovicích. Ve výstavbě jsou další fotovoltaické elektrárny na střechách budov 14/15 Institutu a před podpisem smlouvy je další realizace na rekonstruovaném pavilonu Uherskohradišťské nemocnice a další se plánuje. V současné době již 1134 panelů na střechách výše uvedených krajských budov vyrobí ročně více než 500 MWh elektrické energie. Překážkou v dalších instalacích je zatím délka povolovacích procesů. „Věříme však, že i krajské ústavy sociálních služeb si budou pomocí sluníčka, kromě teplé vody, vyrábět i elektřinu“, doplnila Miroslava Knotková, ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje. Poděkovala starostovi města Slavičín za velkou pomoc při organizaci akce a rozvoj vlastní městské kotelny na dřevní štěpku sloužící zejména pro městská sídliště, čímž se Slavičín řadí mezi nejvíce energeticky odolná města ve Zlínském kraji.

Prezentace:

Electrodad - Proč se zabývat elektromobilitou

MŽP - Podpora čistě mobilita a dotace

Hyundai - osobní automobily

Ford - osobní a N1 automobily

TVD - nabíjecí stanice

INCHANET - nabíjecí stanice

GOUPIL - užitkové vozy

EAZK - Dotace na fotovoltaiku